5 tipů na vanilkový lusk proti černému svědomí

04.04.2017

Naštvala vás ta vysoká cena vanilkových lusků stejně jako mě? Chápu! Je to opravdu něco... Ale co se dá dělat, stalo se tolik věcí, které cenu vyhnaly nahoru a my musíme zase chvíli počkat, než cena klesne. A nebojte, ona klesne ;-)

Abychom tu krizi nějak přečkali a nemuseli si vanilkovou dobrotu odepírat, sepsala několik tipů pro milovníky pravých vanilkových lusků. Můžete si dopřát váš oblíbený požitek ve formě pravých vanilkových lusků a nebudete mít výčitky svědomí, že jste moc utratili! :-) Stačí si přečíst následující tipy a bude vám hned jasné proč ;-)

1. Vybírejte jen dlouhé a aromatické lusky pravé vanilky s vysokou vlhkostí

  • Takto kvalitní vanilkový lusk jednoduše nůžkami přestřihnete napůl a použijete jen jednu půlku - pak už jednoduše jen vyškrábnete z půlky semínka a slupku dáte třeba do mléka, vyvaříte do pudinku...
  • Druhou půlku vanilkového lusku pevně obalíte potravinářskou folií a uschováte do spižírny (nikdy ne do lednice). Takže máte vlastně 2 lusky za cenu jednoho.
  • Nejlepší jsou vanilkové lusky vanilky bourbon z Mauritia s délkou + 17cm a vlhkostí nad 30%.
2. Tip pro ty, kdo z lusků ještě pořád vyrábějí vanilkový cukr

  • Z cukru po nějaké době vytáhnete lusk, který je tvrdý a zdá se vám že nevoní. Dejte si ho třeba do mléka nebo do rumu, krásně vám ještě něco ovoní. Určitě použitý vanilkový lusk nevyhazujte, je to velká škoda. Vyzkoušejte  vanilkový cukr z mleté vanilky ;-) Je fakt lepší.

3. Připravte domácí vanilkový extrakt: 

  • Nastříháte vanilkový lusk na drobné kousíčky. Použijte lusk Vanilky Tahitensis nebo lusk vanilky Bourbon, podle toho, který máte raději.
  • Zalijete kvalitní vodkou (cca půl deci)
  • Uzavřete do nádobky a necháte 3 týdny zrát ve spižírně
  • Občas protřepejte. Dávkujte po lžičkách.

4.   Slupku z lusku nikdy nevyhazujte! =>

5.  Snadná pomoc, když vám vanilkový lusk vyschne a ztvrdne: 

  • Ustřihněte špičku lusku a postavte ho ustřiženým koncem do malého panáka s vodkou nebo jiným silným alkoholem (nejlépe přes noc a den). 
  • Vanilkový lusk do sebe jako knot natáhne alkohol a tím zase krásně změkne a oživí se. 
  • Ale pozor! S vodou to nefunguje, protože vanilkové lusky jsou olejnaté.