Chřestový krém s vanilkovou solí

09.05.2018

Chřest, znovuobjevená zelenina, která se v posledních letech těší velké oblibě. Pro mě je chřest takovým symbolem jara, protože spolu s jarní cibulkou, jahodami a ředkvičkami je tím prvním, co si po zimě můžete na trhu zakoupit. Sezóna chřestu začíná koncem dubna a trvá do konce června a opravdu doporučuji počkat si na český či slovenský chřest, který je nejlepší. 

Mezi nejoblíbenější a nejzákladnější chřestové recepty zajisté patří polévka, kterou jsem v tomto případě vylepšila vanilkovou solí. Samotnou mě překvapilo, jak se tyto dvě suroviny krásně doplňovaly a ladily.

Na chřestový krém s vanilkovou solí si připravte:

  • 500 g bílého chřestu
  • 750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • ¼ lžičky vanilkové soli
  • Pepř dle chuti
  • ¼ lžičky muškátového ořechu
  • 150 ml rostlinné smetany na vaření (koupíte třeba ve Sklizenu)
  • jíška z 50 g másla či oleje a 2 lžic hladké mouky
  1. Nejdůležitější ze všeho je koupit kvalitní a čerstvý chřest. Poznáte to tak, že když jej lehce ohnete, snadno praskne. Starší zvadlý chřest půjde ohnout bez prasknutí. 
  2. Další důležitá věc je chřest pořádně oloupat. Bílý chřest se loupe celý. Pokud to neuděláte, budete ze zubů vytahovat tuhá vlákna a předpokládám, že si chřest už znovu nedopřejete. Kromě loupání ještě doporučuji odkrojit konce, které jsou většinou dřevnaté a nedobré. Odkrojte minimálně tří centimetrový kus. Následně chřest opláchněte a přepulte na poloviny.
  3. V hrnci zahřejte vývar a vhoďte do něj spodní části chřestu a přiveďte k varu. Po pěti minutách přidejte i horní část chřestu a vařte do změknutí. Trvá to zhruba 10 - 15 minut.
  4. Následně polévku rozmixujte ponorným mixérem, dochuťte muškátovým oříškem, vanilkovou solí, pepřem a zjemněte smetanou. Úplně nakonec vmíchejte jíšku připravenou z másla a hladké mouky.

TIP: Doporučuji servírovat s chlebovými krutony, které si připravíte tak, že starší chléb nakrájíte na kostičky a opečete na trošce másla na pánvi. Ideálně krutonky trošku osolte, budete překvapení, jak budou v polévce dobré.