Domácí vanilková pasta

27.04.2018

Na ostrově Mauricius věří, že vanilka umí vykouzlit ty nejhezčí sny. Dopřávají si každý den jednu lžičku vanilkové pasty před spaním a nejlepší je prý ta domácí. Vyzkoušejte a uvidíte sami!

Vanilková pasta je voňavé spojení mleté vanilky, vanilkového extraktu a cukru. Chuť i vůně takové dobroty vás vynese do vanilkového nebe! Zatímco vanilkový extrakt se vyrábí dlouhou macerací vanilkových lusků, je čirý a neobsahuje zrníčka, vanilková pasta je plná vanilkových zrníček, je silná díky vanilkovému extraktu a slaďoučká jako med. Šéfkuchaři si ji často sami vyrábějí a rozhodně s ní nešetří. Luxusní sofistikovaný dezert se bez vanilkové pasty prostě neobejde.

Na domácí vanilkovou pastu budete potřebovat:

  • 80g vaší oblíbené mleté vanilky - vanilka z Mauricia je voňavější a silnější, naopak Tahitensis je jemná
  • 6 lžiček vanilkového extraktu
  • půl šálku medu nebo jiného tekutého sladidla (třeba sirup z agáve)

Postup:

  1. Všechny ingredience dejte do robota a pořádně promixujte nebo prošlehejte.
  2. Vše se postupně spojí v nádhernou krémovou pastu, kterou můžete rovnou ochutnat lžičkou.
  3. Vanilkovou pastu uložte do chladničky, vydrží vám tak dlouho, dokud ji nespotřebujete.