Jak vybrat tu správnou vanilku?

26.09.2017

Vanilkové lusky byly a budou určitě vždy na prvním místě, pokud jste zastáncem čerstvé suroviny. Ve francii je nejoblíbenější vanilková pasta a britské kuchařky nedají dopustit na klasický vanilkový extrakt. V Itálii "frčí" mletá vanilka :-) 

Přečtěte si návod, jak si vybrat tu pravou vanilku:

Mletá vanilka

Mletá vanilka to jsou sušené lusky mleté ​​až do práškové podoby. Mletá vanilka obsahuje čistě jen mleté vanilkové lusky, nic víc. Tak, jako je například skořice celá a mletá, je také vanilka celá a mletá. Prodává se v zip sáčku a jednoduše se dávkuje i skladuje. Která vám bude víc chutnat?

  1. Mletá vanilka bourbon z ostrova Mauritius je nejsilnější, má čokoládovo-višňové tóny a na patře ucítíte bourbonový buket. Nemusíte se bát, vanilka bourbon neobsahuje žádný alkohol. Její název je odvozen právě od přirozeného buketu, který získává již při zpracování.
  2. Mletá vanilka tahini je nejjemnější, má lehké ovocné tóny a hodí se skvěle pro ty, kdo mají rádi velmi jemné a lehké vůně.

Vanilkový extrakt

  • Vanilkový extrakt se vyrábí výtažkem z lusků pomocí alkoholu. Podle počtu dávek lusků a tedy i násobků macerace se určuje síla vanilkového extraktu. Jedna macerovaná dávka se označuje jako 1FOLD. Označení 2FOLDs označuje dvojitou dávku lusků a tím i dvojitou koncentraci extraktu a tak dále.
  • Pozor na imitace vanilkových extraktů! Umělé náhražky ale ve skutečnosti neobsahují žádný skutečný vanilkový lusk. Imitace vanilky je složena výhradně z umělých látek určených k aromatizaci a zanechává v extraktu velmi hořkou pachuť. Čistý vanilkový extrakt je několikanásobně dražší než jeho umělý protějšek. 

TIPY:

  1. Dejte si pozor i na popisky ve složení. Nápisy na etiketách můžou být mnohdy matoucí -přírodní vanilin je látka, která je součástí vanilky, zatímco umělý vanilin je vyroben synteticky.
  2. Vanilkové extrakty mohou být uloženy téměř na dobu neurčitou, pokud jsou v uzavřené nádobě a uchovávány na tmavém místě při pokojové teplotě.
  3. Extrakt se hodí na všechny druhy teplé kuchyně, také na krémy i do zmrzliny. Ocení jej ti, kteří nechtějí mít v hotovém jídle "zrníčka" .

Vanilková pasta

Jedná se o vanilkový extrakt smísený s mletou vanilkou a trochou cukru. Vznikne sirupovitá konzistence, která je díky spojení extraktu s mletými lusky velmi silná a také ve světě velmi oblíbená. 

Jedna čajová lžička vanilkové pasty bohatě vynahradí jeden celý vanilkový lusk. Je vhodná jak do studené kuchyně, do krémů, tvarohu, jogurtů nebo kaší, ale také do vaření, například na creme bruleé nebo do klasických vanilkových cookies. 

Vanilková pasta se dá mlsat rovnou ze skleničky na lžičce a je naprosto nepřekonatelná ve vanilkové zmrzlině! 

Vanilkové lusky

Lusky vanilky bourbon  

  • voní velmi silně a najdeme v nich přes 300 chuťových a vonných látek. Vůně lusků vanilky bourbon je doplněna tóny višní a čokolády, nechybí ani typický bourbonový buket
  • Vanilka Bourbon se hodí do těst, krémů, náplní, buchet, dortů a všeho pečení, také do mléčných shaků. Připravit z ní můžete výborné alkoholické i nealko koktejly (spojení vanilka, třtinový cukr a rum je na Mauriciu velmi oblíbená a je vážně neodolatelná). 
  • Lusky vanilky bourbon můžete vyzkoušet i do marinád na grilování masa, na pečená masa a na nakládané sýry. Ano opravdu na slaná jídla! Typickým znakem vanilky bourbon je lehce kouřový nádech a bourbonový buket vůně, který dodá masovým pokrmům velmi intenzivní chuť i vůni (podobá se například vaření s černým pivem nebo na medu).

Lusky vanilky Tahitensis

  • voní velmi jemně. Je to lehká květinová a ovocná vůně, která se hodí pro všechny citlivější nosíky. Vanilku Tahitensis ocení ten, kdo má rád opravdu jemné a málo výrazné aroma.
  • Vanilkové lusky tahitensis využijete ve všech sladkých pečených i nepečených dezertech. Jen je nekombinujte se slanými pokrmy, nehodí se pro ně tak, jako vanilka bourbon.

Skladování

  1. Vanilku skladujeme při pokojové teplotě bez přístupu vzduchu. 
  2. Vanilkový lusk můžeme třeba obalit potravinářskou fólií nebo použít mikrotenový sáček. 
  3. Nedávejte vanilku nikdy do chladničky, ztratila by svoji typickou vůni a lusky by se vysušily!

Další vanilkové dobroty

Domácí vanilkový extrakt můžete vyrobit tak, že dáte rozřezané vanilkové lusky do nádoby obsahující ¾ šálku vodky, nádobu uzavřete a nechejte uležet po dobu tří až šesti měsíců.

Pravý vanilkový cukr si můžete připravit sami doma a to velmi jednoduše. Zapomeňte ale na lusk v cukru, máme něco lepšího a voňavějšího ;-) Připravili jsme pro vás 3 recepty, podle kterých zvládnete vyrobit luxusní vanilkový cukr i u vás doma!

Vanilková sůl. Slyšíte dobře, sůl s vanilkou. Určitě znáte kombinaci slané a sladké, například medová kachna nebo kuře na pomerančích. Tak přesně takto se používá vanilková sůl. Jednou vyzkoušíte a dáte nám za pravdu, vyzkoušejte například jednoduché těstoviny s vanilkovou solí.