Postup: Vanilková Cold Brew – jedinečné osvěžení
18.05.2017
Ledově "uvařená" káva, zní to trochu jako vtip, viďte? A rozhodně nemám na mysli klasickou ledovou kávu, která se uvaří horká, pak se schladí, ozdobí a pije se. Cold brew káva je úplně jiné kafe. Je letní, ledová, silná, voňavá, dlouho vydrží a je pořád čerstvá!
Hlavní rozdíl mezi klasickou ledovou kávou a cold brew je tedy teplota. Cold brew se dělá za studena a nikdy se nezahřívá. Tím získá tyto tři úžasné výhody:
- Nižší kyselost: Cold brew není vystavena vysoké teplotě,
takže výsledná chuť je jiná, než u klasické kávy. Má nižší kyselost, její chuť
je "kulatější".
- Rychlé ochlazení horké kávy při výrobě klasické ledové kávy způsobí nahořklost, u cold brew rozhodně nahořklou chuť nečekejte. Naopak, je přirozeně sladší, někdy získá dokonce i krásné čokoládové tóny.
- Ředění kávy: Nalít horkou kávu na led? Pak jste svědky
ředění kvalitní kávy :-( Vodnatá a slabá káva je hnusná... Cold brew je silná a
ledová káva zároveň, ředit se nemusí!
Jednoduchý postup na Vanilkovou Cold Brew:¨
- Namelte kávu hodně nahrubo. Úplně nejvíc, co vám váš mlýnek
dovolí. Měla by vypadat asi tak, jako strouhanka. Když bude káva namletá moc
najemno, riskujete zakalenou, špinavou a divně chutnající cold brew kávu. Anebo si rovnou kupte vanilkovou kávu namletou přímo na cold brew.
- Připravte si velkou skleněnou nebo keramickou nádobu. Kdo máte doma French press, volejte hurá! Máte vyhráno :-) Kávu připravujte rovnou v něm. Nádobu zaplňte asi do jedné osminy kávou a dolijte studenou vodou. Poměr káva : voda je 1:8 . Ať ji děláte v jakékoli nádobě.
- Jemně promíchejte, až se voda s kávou pěkně propojí. Láhev uzavřete a nechte v ledničce louhovat 18-24 hodin. Pokud jste použili French press, jednoduše stlačte páku a máte hotovo ;-) Pokud máte klasickou nádobu, pak:
- připravte si sítko a několik plátýnek nebo kávových filtrů
- sítko postavte na vyšší nádobu a vyložte plátnem nebo kávovým filtrem
- cold brew kávu pomalu nalévejte do cedníku s plátnem a filtrujte
- jakmile budete mít takto přefiltrovanou celou dávku, celý proces opakujte, dokud nebudete mít pěknou čistou kávu
- někdy se vám napoprvé nepodaří perfektní čisté cold brew (mě se povedlo asi na třetí pokus). Nevzdávejte se, učení dělá mistra a cold brew káva za to určitě stojí! ;-)
A to je vše! Takto připravená káva cold brew vám vydrží v lednici klidně 2 týdny! :-) Přidejte led, mléko, vanilkovou zmrzlinu, šlehačku a užijte si tu dobrotu!
Vanilkovou kávu namletou přímo na cold brew koupíte tady.
Na dochucení vanilkové kávy používám nejraději přírodní vanilkový nebo karamelový sirup.