Postup: Vanilková Cold Brew – jedinečné osvěžení

18.05.2017

Ledově "uvařená" káva, zní to trochu jako vtip, viďte? A rozhodně nemám na mysli klasickou ledovou kávu, která se uvaří horká, pak se schladí, ozdobí a pije se. Cold brew káva je úplně jiné kafe. Je letní, ledová, silná, voňavá, dlouho vydrží a je pořád čerstvá! 

Hlavní rozdíl mezi klasickou ledovou kávou a cold brew je tedy teplota. Cold brew se dělá za studena a nikdy se nezahřívá. Tím získá tyto tři úžasné výhody:

  1. Nižší kyselost: Cold brew není vystavena vysoké teplotě, takže výsledná chuť je jiná, než u klasické kávy. Má nižší kyselost, její chuť je "kulatější".
  2. Rychlé ochlazení horké kávy při výrobě klasické ledové kávy způsobí nahořklost, u cold brew rozhodně nahořklou chuť nečekejte. Naopak, je přirozeně sladší, někdy získá dokonce i krásné čokoládové tóny.
  3. Ředění kávy: Nalít horkou kávu na led? Pak jste svědky ředění kvalitní kávy :-( Vodnatá a slabá káva je hnusná... Cold brew je silná a ledová káva zároveň, ředit se nemusí!

Jednoduchý postup na Vanilkovou Cold Brew:¨

  1. Namelte kávu hodně nahrubo. Úplně nejvíc, co vám váš mlýnek dovolí. Měla by vypadat asi tak, jako strouhanka. Když bude káva namletá moc najemno, riskujete zakalenou, špinavou a divně chutnající cold brew kávu. Anebo si rovnou kupte vanilkovou kávu namletou přímo na cold brew.
  2. Připravte si velkou skleněnou nebo keramickou nádobu. Kdo máte doma French press, volejte hurá! Máte vyhráno :-) Kávu připravujte rovnou v něm. Nádobu zaplňte asi do jedné osminy kávou a dolijte studenou vodou. Poměr káva : voda je 1:8 . Ať ji děláte v jakékoli nádobě.
  3. Jemně promíchejte, až se voda s kávou pěkně propojí. Láhev uzavřete a nechte v ledničce louhovat 18-24 hodin. Pokud jste použili French press, jednoduše stlačte páku a máte hotovo ;-) Pokud máte klasickou nádobu, pak:
  •  připravte si sítko a několik plátýnek nebo kávových filtrů
  • sítko postavte na vyšší nádobu a vyložte plátnem nebo kávovým filtrem 
  • cold brew kávu pomalu nalévejte do cedníku s plátnem a filtrujte 
  • jakmile budete mít takto přefiltrovanou celou dávku, celý proces opakujte, dokud nebudete mít pěknou čistou kávu
  • někdy se vám napoprvé nepodaří perfektní čisté cold brew (mě se povedlo asi na třetí pokus). Nevzdávejte se, učení dělá mistra a cold brew káva za to určitě stojí! ;-)

A to je vše! Takto připravená káva cold brew vám vydrží v lednici klidně 2 týdny! :-) Přidejte led, mléko, vanilkovou zmrzlinu, šlehačku a užijte si tu dobrotu!

Vanilkovou kávu namletou přímo na cold brew koupíte tady.

Na dochucení vanilkové kávy používám nejraději přírodní vanilkový nebo karamelový sirup