Božská zmrzlina s černým čajem a vanilkovou solí

03.04.2018

Budete potřebovat

Připravte si základ:

  1. Nalijte smetanu a mléko do kastrůlku, přidejte sypaný čaj a postavte na vodní lázeň. Přidejte ½ šálku cukru, čaj, sůl a metličkou šlehejte, až bude směs horká (nesmí se vařit). Odstavte a nechte 5 minut odpočinout.
  2. Hrnec sundejte ze sporáku a přeceďte přes jemné sítko. Čajové lístky pořádně vymačkejte, zmrzlina bude mít více chuti.
  3. Připravte si ledovou lázeň: Vodu a led dejte do hrnce a na něj posaďte misku.
  4. Žloutky vyšlehejte se zbytkem cukru a vanilkovou solí do pěny. Během šlehání přidejte ke žloutkům dvě lžíce horké mléčné směsi - vajíčka se prohřejí a během další přípravy se nesrazí. Nepřestávejte šlehat a po lžících přidávejte horkou směs. Takto postupně přidávejte alespoň polovinu horké směsi. 
  5. Teď už můžete přelít celou zbývající půlku žloutkové směsi k mléčné. Vše dejte na sporák na vyhřátou vodní lázeň a za stálého míchání zahřívejte.

Dokončete zmrzlinu!

  • Postupně vzniká pudinková směs, kterou za stálého míchání několik minut pozvolna provařte. Zmrzlinovou směs odstavte a promíchejte
  • Pomalu zmrzlinovou směs nalévejte do misky na ledové lázni a neustále míchejte, aby se vám nevytvořily krystalky. Celou směs promíchávejte na ledové lázni 3-5 minut do úplného ochlazení.
  • Vychlazenou směs dejte přes noc do ledničky.
  • Druhý den zmrzlinovou směs nalijte do zmrzlinovače a dokončete. Pokud nemáte zmrzlinovač, dejte nádobu se směsí do mrazáku a každou hodinu ji dojděte promíchat, dokud nebude úplně pevná.