Vanilková zmrzlina

03.08.2017

Jednu vanilkovou, jednu čokoládovou a jednu jahodovou. Objednávky nejoblíbenějších druhů zmrzlin jsou u zmrzlinářů v létě jak na běžícím pásu.

Pravou vanilkovou, jahodovou nebo čokoládovou zmrzlinu si můžete připravit jednoduše sami doma. Pak si dáte kopeček vždy, když vás bude honit mlsná! :-)

PRAVÁ VANILKOVÁ ZMRZLINA

Budete potřebovat:

  • 2 polévkové lžíce cukru krupice
  • 2 čajové lžičky oblíbeného vanilkového extraktu nebo vanilkové pasty
  • ½ čajové lžičky mleté vanilky
  • 0,5 l plnotučného mléka
  • 4 Vaječné žloutky

Postup:

  1. Mléko, cukr a žloutky dejte do rendlíku, šlehejte a pozvolna zahřívejte na mírném ohni, až směs zhoustne a tvoří povlak na metle - pozor, nevařit!
  2. Potom směs přeceďte a zchlaďte na misce se studenou vodou. Zcela vychladlý krém dejte mrazit. Po 30 minutách zmrzlinu promíchejte a nechte zatuhnout.

Nejrychlejší měkká vanilková zmrzlina

Tahle zmrzlina je hotová raz dva, nemusí se v mrazáku míchat, a přesto zůstane sametově hebká. Připravíte ji snadno a rychle.

Budete potřebovat:

Postup:

  1. Kondenzované mléko, smetanu ke šlehání a vanilku šlehejte až směs zpevní - měla by vypadat jako pěkně tuhá šlehačka. 
  2. Směs dejte do nádoby na mražení nebo do chlebíčkové formy, přetáhněte potravinářskou fólií a nechte zamrazit. Pak je už jen na vás, s čím si ji dáte.

TIP: Čokoládovou vyrobíte jednoduše: Do ušlehané směsi pomaličku zašlehávejte 100g rozpuštěné hořké čokolády.

Jahodová zmrzlina s pravou vanilkou

Budete potřebovat

  • 1 kvalitní bílý jogurt (120-150g)
  • 250 g jahod
  • 2 kávové lžičky vanilkové pasty nebo vanilkového extraktu
  • 1 lžíce javorového sirupu nebo třtinového cukru (lze i obyčejný bílý cukr)
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup:

  1. Jahody očistěte, omyjte, rozmixujte a vmíchejte do nich jogurt, cukr, vanilkovou pastu nebo extrakt a citronovou šťávu. 
  2. Směs nalijte do misky, formy nebo do kelímků a nechte v mrazáku zmrznout.