Vanilková zmrzlina
03.08.2017
Jednu vanilkovou, jednu čokoládovou a jednu jahodovou. Objednávky nejoblíbenějších druhů zmrzlin jsou u zmrzlinářů v létě jak na běžícím pásu.
Pravou vanilkovou, jahodovou nebo čokoládovou zmrzlinu si můžete připravit jednoduše sami doma. Pak si dáte kopeček vždy, když vás bude honit mlsná! :-)

PRAVÁ VANILKOVÁ ZMRZLINA
Budete potřebovat:
- 2 polévkové lžíce cukru krupice
- 2 čajové lžičky oblíbeného vanilkového extraktu nebo vanilkové pasty
- ½ čajové lžičky mleté vanilky
- 0,5 l plnotučného mléka
- 4 Vaječné žloutky
Postup:
- Mléko, cukr a žloutky dejte do rendlíku, šlehejte a pozvolna
zahřívejte na mírném ohni, až směs zhoustne a tvoří povlak na metle - pozor, nevařit!
- Potom směs přeceďte a zchlaďte na misce se studenou vodou. Zcela
vychladlý krém dejte mrazit. Po 30 minutách zmrzlinu promíchejte a nechte zatuhnout.

Nejrychlejší měkká vanilková zmrzlina
Tahle zmrzlina je hotová raz dva, nemusí se v mrazáku míchat, a přesto zůstane sametově hebká. Připravíte ji snadno a rychle.
Budete potřebovat:
- 600 g slazeného kondenzovaného mléka
- 600 ml smetany ke šlehání
- 2 lžičky vanilkového extraktu nebo pravé mleté vanilky
Postup:
- Kondenzované mléko, smetanu ke šlehání a vanilku šlehejte až
směs zpevní - měla by vypadat jako pěkně tuhá šlehačka.
- Směs dejte do nádoby na
mražení nebo do chlebíčkové formy, přetáhněte potravinářskou fólií a nechte
zamrazit. Pak je už jen na vás, s čím si ji dáte.
TIP: Čokoládovou vyrobíte jednoduše: Do ušlehané směsi pomaličku zašlehávejte 100g rozpuštěné hořké čokolády.

Jahodová zmrzlina s pravou vanilkou
Budete potřebovat
- 1 kvalitní bílý jogurt (120-150g)
- 250 g jahod
- 2 kávové lžičky vanilkové pasty nebo vanilkového extraktu
- 1 lžíce javorového sirupu nebo třtinového cukru (lze i
obyčejný bílý cukr)
- 1 lžička citronové šťávy
Postup:
- Jahody očistěte, omyjte, rozmixujte a vmíchejte do nich
jogurt, cukr, vanilkovou pastu nebo extrakt a citronovou šťávu.
- Směs nalijte do misky, formy nebo do kelímků
a nechte v mrazáku zmrznout.
