Vanilkový créme Brulée s malinami
Budete potřebovat:
Na krém:
- 2 1/3 šálky smetany
- 1 šálek cukru, můžete dát více, pokud máte rádi sladké :-)
- 2 lžičky vanilkové pasty nebo vanilkového extraktu
- 6 vajec
Karamelová krusta:
- 4-8 lžiček cukru
Ovoce:
- 1 šálek čerstvých malin
- 1 polévková lžíce cukru
- 1 lžička citronové kůry

Krém:
- Předehřejte troubu na 160 stupňů. Připravte si čtyři keramické misky o objemu cca 150 - 200ml a vložte je do vyššího pekáče. V rychlovarné konvici si připravte teplou vodu.
- Dejte smetanu a polovinu cukru do středního rendlíku rozšlehejte. Přidejte 2 lžičky vanilkové pasty. Míchejte metličkou na středním ohni, dokud se cukr nerozpustí a pomalu směs přiveďte k varu. Vanilková pasta krém krásně provoní. Zakryjte pánev pokličkou, stáhněte teplotu a nechte dusit na velmi mírném ohni 10 minut. Dejte stranou, uchovejte teplé.
- Oddělte žloutky od bílků, dejte žloutky do mísy a rozšlehejte spolu s druhou polovinou cukru (vaječné bílky si schovejte například na vanilkové pusinky). Za stálého míchání smetanu pomalu vlijte do mísy ke žloutkům.
- Začněte nalévat naběračkou krém do malých mističek, které jste si připravili. Jakmile je budete mít všechny naplněné, nalijte dostatek teplé vody z varné konvice do pekáče tak, aby voda dosahovala do půlky mističek. Opatrně přeneste pekáč do trouby. Dejte pozor, aby se voda nedostala dovnitř do mističek s krémem!
- Krém pečeme tak dlouho, dokud není pevný, ale přesto se lehce třese, když pohneme pekáčem, trvá to asi 30 do 35 minut. Opatrně odstraníme mističky z vodní lázně a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Jakmile má krém pokojovou teplotu, umístíme ho do chladničky a necháme zcela vychladnout.
Vytvořte "Karamelové zrcadlo":
Nasypte 1-2 čajové lžičky cukru rovnoměrně na vrcholek každé misky s krémem. Připravíme si cukrářskou plynovou pistoli asi 5cm nad povrch krému a pohybujte jí v kruhu. Nedovolte, aby cukr začal hořet. Zahřívejte, dokud cukr nebude úplně zkaramelizovaný, vytvoří se "karamelové zrcadlo".
Přidejte ovoce:
Rozmačkejte maliny, cukr a citronovou kůru v misce. Nechte stát při pokojové teplotě nejméně 15 minut a až 1 hodinu. Těsně před podáváním dejte na každou mističku lžíci takto připraveného ovoce.
TIP: Creme brulée je super snadné a můžete krém vytvořit téměř s jakoukoli příchutí. Pokud máte rádi kávu, přidejte špetku nebo 2 instantní kávy do krému. Pro levandulové Creme brulée jednoduše dejte snítku levandule do krému a pak postupujte jako obvykle. Můžete také použít přímo vanilkový lusk, krém bude pak velmi jemně vanilkový.