Vanilkové tiramisu

Klasický italský dezert provoněný vanilkou. Nebesky dobré!

  • 500g Mascarpone
  • 60g krupicového cukru
  • 5 vajec
  • 2 lžičky vanilkové pasty nebo vanilkového extraktu
  • panák Amaretta nebo likéru Kahlua
  • šálek studené silné černé kávy
  • jedno balení cukrářských piškotů (ty nejkvalitnější se prodávají pod značkou Savoiardi)
  • kakao na posypání, já používám equadorské, je jemnější a čokoládovější než holandské ;-)

Oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a dejte stranou. Cukr, žloutky a vanilkovou pastu nebo vanilkový extrakt vyšlehejte do pěny a pomalu přidávejte Mascarpone. Dobře promíchejte, ale už nešlehejte. Nakonec pomalu vmíchejte sníh.

Kávu smíchejte s Amarerettem (nebo jiným likérem, který máte). Káva musí být opravdu studená! Piškoty namáčejte jen tak rychle, aby se nerozmáčely a ihned je skládejte do formy nebo do skleniček. První vrstva jsou piškoty, pak vrtsva krému, pak zase piškoty a tak dále, dokud nemáte formu nebo skleničku plnou. Poslední vrstvu krému posypeme kakaem.

Tiramisu potřebuje alespoň dvě hodiny tuhnout v lednici.