Vanilkové tiramisu
Klasický italský dezert provoněný vanilkou. Nebesky dobré!

- 500g Mascarpone
- 60g krupicového cukru
- 5 vajec
- 2 lžičky vanilkové pasty nebo vanilkového extraktu
- panák Amaretta nebo likéru Kahlua
- šálek studené silné černé kávy
- jedno balení cukrářských piškotů (ty nejkvalitnější se prodávají pod značkou Savoiardi)
- kakao na posypání, já používám equadorské, je jemnější a čokoládovější než holandské ;-)
Oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a dejte stranou. Cukr, žloutky a vanilkovou pastu nebo vanilkový extrakt vyšlehejte do pěny a pomalu přidávejte Mascarpone. Dobře promíchejte, ale už nešlehejte. Nakonec pomalu vmíchejte sníh.
Kávu smíchejte s Amarerettem (nebo jiným likérem, který máte). Káva musí být opravdu studená! Piškoty namáčejte jen tak rychle, aby se nerozmáčely a ihned je skládejte do formy nebo do skleniček. První vrstva jsou piškoty, pak vrtsva krému, pak zase piškoty a tak dále, dokud nemáte formu nebo skleničku plnou. Poslední vrstvu krému posypeme kakaem.
Tiramisu potřebuje alespoň dvě hodiny tuhnout v lednici.